Thursday, April 10, 2008

OMA KOLLAASIARKKI - VAIHTO

OMA KOLLAASIARKKI – VAIHTO

EDIT 14.5.08: Jos haluat keskustella muiden vaihtoon osallistuvien kanssa arkin tekotavasta, paperista, tietokone ohjelmasta (jolla arkin tekee) tai mistä vain vaihtoon liittyvästä niin tämän tekstin kommenttolaatikossa voidaan käydä tätä keskustelua!!
Pistän sinne aloitteen miten itse teen.
Tätä on kaipailtu sähköpostilla ja nyt sitten päätin tässä tämän keskustelun aloittaa :)


EDIT 12.5. Ilmoittautumisia ei enää oteta vastaan, kiitos kaikille ilmoittautujille. Pistän sähköpostia mahdollisimman pian!!

Herättelen henkiin joulukuussa suunnittelemaani vaihtoa, josta yritin kirjoittaa selkeämmät ohjeet tähän.


(parempaa nappia saa ehdottaa!)

Tee oma kollaasiarkki tietokone ruudulle (ja tulosta se paperille.)
Kollaasiarkissa voit käyttää kuvia ja / tai tekstiä kirjoista, skannattuja pieniä esineitä (avaimia, nappeja ja muuta joita voisit itse kuvitella liittävän askarteluun kollaasikuvina) voit myös käyttää skannattua osaa atc kortistasi tai muusta tekemästäsi jutusta, jossa olet jo kiinnittänyt joitain koristeita, tehnyt pintaa (krakleeraus tmv) tai voit tehdä vartavasten tätä kollaasiarkkia ajatellen pieniä kuvia, jotka liität arkkiin.
Kuvia voit muokata manuaalisesti (esim liimata leikattuun kuvaan siivet ja skannata tämän kuvana jonka liität kollaasiarkkiin) tai digitaalisesti (muokata kuvankäsittelyohjelmalla kuvaa mieleiseksesi liittäen siihen esim. siivet tai muokkaamalla väriä ja liität kuvan tällaisenaan kollaasiarkkiin).


Oman kokeiluni perusteella arkin luomiseen käy esim. Power Point. Mitään ohjelmia ei tarvitse tätä varten ladata / ostaa jollei halua.


Mukaan otetaan niin digitaaliset kuin manuaalisetkin kollaasit (voit siis halutessasi sommitella kollaasin valkoiselle A4 paperille ja skannata sen sellaisenaan), kunhan ne ovat printattuna paperille.

Paperi mielellään valokuvapaperia tai muuta normaalia paksumpaa ja hieman kiiltävällä pinnalla.Arkissa tulisi käyttää vähintään 3 eri kuvaa, joista voi sitten ottaa osia erikseen omaksi kuvaksi tai vaikkapa sävyttää eri värisiksi. Yhteensä arkkiin mahtuu varmasti noin 10-20 kuvaa, riippuu minkä kokoisia kuvia kukin tekee, oletuksena nyt voisi kuvitella että kuvia käytetään atc ja deco-askarteluun.

Kollaasiarkkisi voi koostua mistä vain:
-vanhat valokuvat
-postikortit
-kirjan sivut
-lehtien sivut
-vanhat mainokset
-vanhat etiketit
-liput
-kupongit
-kuitit
-taulukot
-osa tekemästäsi kollaasista
-koristelemasi kuva
-muokkaamasi kuva
...tai muuta mitä mieleen tulee

Kuvissa voi esiintyä:
-ihmisiä
-eläimiä
-maisemaa
-rakennuksia
-hautakiviä
...ihan mitä vaan!

Kollaasiarkissa voi myös olla kuvaa esim:
-napeista
-nauhoista
-pitseistä
-avaimista
-ruuveista
…yms.

AIKATAULU:
Ilmoittaudu mukaan NYT. Ilmoittautua voi maanantaihin 12.5.2008 saakka. Suunnittele arkkiasi sekä sen toteutustapaa rauhassa, mutta aloita suunnittelu jo mahdollisimman pian.

Tulostetut arkit lähetetään minulle postimerkein varustettujen palautuskuorien kera viimeistään maanantaina 26.5.2008. Se, kuinka monta arkkia tulostat, riippuu siitä kuinka monta osallistujaa vaihtoon tulee.
Ilmoitan sähköpostiisi heti ilmoittautumisen loputtua henkilömäärän.

HUOMIOITAVAA! Tue lähetyksesi tarvittavilla pahveilla, jotta arkit eivät rypisty tai taitu matkalla. Pakkaan lähettämiisi pahveihin oman lähetyksesi, eli paluupostin on tarkoitus myös pysyä suorina.

Käytä C4 kokoisia kirjekuoria jotta arkkeja ei tarvitse taitella. Suosittelen Helposti kuoria, joiden kanssa postimaksua ei tarvitse erikseen miettiä.

*****
Itseni lisäksi mukana:

1. Tiivi

2. Pami

3. Millam

4. Piia

5. Alice K

6. Vanilla

7. Pau

8. Täti punainen

9. Vikke* itse


Lisäsin vaihdon tuonne askarteluvaihdot -sivulle.

EDIT 12.4.08 Vaikka ehdin jo miettiä vaihtoa sähköpostin liitetiedostona, päätin nyt että tehdään tämä vaihto ihan paperille printattuna.
Syitä on ainakin pari:

- Tiedostona arkkia voi käyttää moneen kertaan, tulostaa uudelleen ja pistää vaikka eteenpäin. Arkkia tosin voi myös skannailla, mutta pistän tämän vaihdon ehdoksi sen että arkkia ei lähdetä kopioimaan vaan se käyetetään kertaalleen omiin askarteluhin. Sitä ei saa myydä eteenpäin eikä sellaisenaan pistää toverilahjoiksi tai muihin vaihtoihin. Toki yksinäisen kuvan voi sujauttaa ylläriksi atc vaihdon mukana.

- Jos arkin tekee esim Power Pointilla, on se osattava tallentaa sellaiseen muotoon joka avautuu myös koneella jossa kyseistä ohjelmaa ei ole. Tallennuksen laatu pitää olla tulostaessa sellainen että arkista saa selvän.
Mahdollisia ongelmia voi tulla ja niitä on kurja alkaa jälkeenpäin korjaamaan. Itse vaihdon järjestäjänä en halua olla vastuussa siitä että joku ei saa liitettään auki kun se muilla aukenee enkä halua ikävään tilanteeseen jossa jonkun arkki on resoluutioltaan niin pieni ettei tulostetusta arkista saa selvää.

Paperilla printatulla arkki vaihdolla jokainen huolehtii itse siitä, että tulostejälki on moitteeton ja käyttämänsä paperi on sovitun mukaista.Jos mulle lähetetty arkkinippu on jotenkin huonolaatuista niin pistän takas sille ihmiselle joka sen on tehnyt, ettei muiden tarvitse pettyä vaihdon osalta.

22 comments:

Vanilla said...

Edelleen kysymysmerkillä mukana. Yritän vaikka ensi viikon vapaapäivinä koittaa, että osaisinko ko. arkin tehdä ja päätän lopullisesta osallistumisesta vasta sen jälkeen.

Anonymous said...

voinkos minäkin kysymysmerkillä liittyä joukkoon, testailisin ensin mitä saan aikaiseksi??? Liitetiedostona lähetys kuulostaa erinomaiselta ajatukselta.
t.ansku kammaristaan
ansku60 ät gmail.com

Pau said...

Pau kans mukana:)

Vanilla said...

Tuon kysymysmerkin saa mun kohdalta poistaa. Olen tänään testaillut arkin tekemistä ja kyllähän se onnistuu, vaikka ensimmäinen versio olikin hyvin alkeellinen. Mutta mukana siis ollaan! :)

Täti Punainen said...

Heip!
Voisin tulla myös mukaan, mutta määritteletkö hieman tarkemmin, millaisen valokuvapaprun kelpuutat?=)Kiitos!

Pia K said...

Saattaisi kiinnostaa kovastikin... Kysymys: vaaditaanko lasertulostinta? Mustesuihkulla tulostetut kuvat eivät kestä decoupage-lakkaa vaan niiden värit sotkeentuvat, joten niiden käyttäminen olisi ainakin minulle kovin hankalaa.

Täti Punainen said...

Heip jälleen! Mikäli laser-tulostin tulee vaatimukseksi, joudun ehkäpä jäämään pois. Itsellä kun taitaa olla vain tuo mustesuihkutulostin.Mutta ymmärrän, että niitä on kyllä hankala käyttää lakan kanssa, nimim. myös asiaa kokeillut!

vikke* said...

Kiitos kommenteista.

TULOSTIN:
Itse en decoupagea harrasta (aikoinaan vain serveeteillä ja niihin kuuluvilla kuvilla) joten ei tullut mieleenkään.

Meillä on mustesuihkutulostin, eli lasertulostinta tähän vaihtoon ei vaadita :)

Ajattelin kuvia lähinnä atc askarteluun ja decoihin (myös skinnyihin ym. korttikokoihin) mutta decoupage ei tullut mieleenikään, ehkä juuri siksi etten sitä harrasta.

VALOKUVAPAPERI:
Itselläni on käytössä sekä 210g/ että 170g/ neliö, kiiltäväpintaisita "photo papereita"
Molempien tapaisia käytettävät myös kollaasiarkkimyyjät.

Itse en ole löytänyt lainkaan tuollaista mm.Tuscan Rosen käyttämää tukevaa, hieman kiiltäväpintaista paperia, joka olisi ihanteellista :)

Pia K said...

Kiitos Vikke vastauksesta blogiini. Täytyy tosiaan jäädä nyt vaihdosta pois, kun en osaa olla suttaamatta sen lakan kanssa :)

alice k. said...

Kysymysmerkin voit ottaa pois minun kohdaltani! Innolla mukana, paperit on hankittu ja kuviakin jo käsitelty!

Jos saat tietoa sellaisesta Tuscan Rose-tyyppisestä paperista, panethan sitä meillekin. Mieluiten itsekin saisin ja lähettäisin sellaisia kuin täyskiiltävää valokuvapaperia.

vikke* said...

Viitaten ylemmäs kirjoittamaani EDIT osioon, kerron tässä että itse muokkaan arkkiini tulevia kuvia sekä Photoshopilla että XnViewillä. Kokoan muokatut kuvat arkiksi Powerpointtiin ja siinä vielä tarkistan kuvien kokoja ja asentoja. Tulostan suoraan Powerpointista laittaen tulostusasetuksiin oikean paperin ja "tarkka valokuva" tiedot.

Paperina minulla on HP:n Everyday valokuvapaperi joka ei ole kovin kiiltävä (ei siis kaikista kiiltävin mitä on tarjolla). Itse en ole löytänyt parempaa paperia.

Juuri koetulostin arkkini ja mielestäni se on hyvä :)

Täti Punainen said...

Heip!
Otin ensin kuvia ja sitten valitsin kohtia kuvista, joita muokkailin kuvan muokkausohjelmalla (en muista ohjelman nimeä, kun en ole omalla koneella) eri värisiksi ja sävyisiksi. (Olen tehnyt yhdestä kuvasta myös blogini tätipunainen-napin.) Osa kuvista on ATC-korttien kokoisia, joita voi siis käyttää taustoina. Osa on taas hieman pienempiä, joita voi käyttää muuten koristeena korteissa tai decoissa tms. Lopuksi siirsin kuvat word-kirjoitusohjelmaan ja tulostin kuvat Canonin Glossy Photo Paperille. Olen todennut itseni kohdalla tämän tekniikan toimivaksi. Jokainen varmaankin löytää sen omansa.=) Lisäsin myös oman nimeni ennen tulostusta arkkiin. Ja lisänä toivomuksen, ettei kukaan kopioisi arkkia ilman lupaa.

Tiivi said...

Mulla on tosiaan hiukan ongelmaa... käytössä Picasa (ja Photoshop jota en osaa käyttää) ja Lexmark-tulostimella saa kyllä esim. 4 kuvaa sivulle jne. mutta sehän ei ole varsinaisesti kollaasi. Miten menettelisin? Kirjoitusohjelmallako? Works ja Wordpad löytyvät, mutta en ole niihin saanut kuvia...

vikke* said...

TIIVI: Itsekkään en mikään tietokone nero ole...

Avasin Wordpadin ja kokeilin, eli sinne ei tosiaankaan saa kuvaa laitettua :( Tuota Worksia en löytänyt koneelta.

Mulle tulee ainoastaan idea, jossa tulostat 4 kuvaa / paperi ja esim. skannaat näitä kuvia esim. 12kpl (mahtuuko enempää?) ja tulostat tuon skannauksen, eli rakennat kollaasisi skanneriin.

Muuta en keksi.

Osaisko muut sanoa?

Tiivi said...

Joo, totta, tuo on kyllä vaihtoehto. Muistaakseni tulostin antaa vaihtoehtoina tulostaa 1-9 kuvaa. Aluksi ajattelin, että kätevää, 9 on juuri niin kuin ATCn pohjaksi sopiva, mutta ovat hiukkasen liian pieniä, joten en viitsi sillä tavalla nyt tähänkään tehdä. Eivät oikein täytä tehtäväänsä jos jää useita millejä molemmin puolin. Mutta vinkkejä otetaan vastaan ja kokeilen jotenkin selviytyä haasteesta ;)

vikke* said...

No mutta kyllähän tuo 9 kuvaa olis ihan ok, ainakin mulle. Mutta JOS haluat tehdä nimenomaan atc:n taustaksi päätyviä kuvia, niin sit sinä itte päätät :)

Jos kuvina on sellaisia jotka leikataan vaikka muotoonsa ja liitetään atc korttiin niin varmasti passeli koko, sitäpaitsi tuohon vaihdon tekstiin olen kirjoittanut: "oletuksena nyt voisi kuvitella että kuvia käytetään atc ja deco-askarteluun." eli ei varmasti pari milliä haittaa :)

Tsemppiä arkin tekoon.

Täti Punainen said...

Heip!
Tämä tulee ehkä myöhässä, mutta itse siirsin kuvat wordiin, joka on siis kehittyneempi versio wordpadistä. Kuvat saa ihan leikkaa/liitä toiminnolla liitettyä wordiin...=)

Vanilla said...

Itse olen skannaillut kuvat ja muut elementit ja niitä vähän muokkaillut (lähinnä rajannut) skannerin kuvankäsittelyohjelmalla ja sitten power pointilla sommitellut ne arkiksi. Paperina minulla on HP:n Photo Everyday semi-gloss.

vikke* said...

Väliaikatietona, viideltä ihmiseltä on arkit saapunut, odotellaan vielä muita :)

vikke* said...

Arkit ovat postitettu perjantaina 13.6.
Jos haluat jättää linkin omaan arkkiisi, sen voit jättää tänne postaukseen! Ei ole pakko. Itse en jaksa alkaa kaikkien arkkeja muokkaamaan niin että ovat kopiosuojattuja.

Arkit olivat upeita, kiitos kaikille!!

Piia said...

Kiitos kaikille ja erityisesti Vikelle emoilusta! Ihanat arkit saapuivat tänään :)

Anonymous said...

Lue koko blogi, melko hyva